Translate

یکشنبه، اسفند ۲۰، ۱۳۹۱

فرح پهلوی - خیانت به هنر و هنرمندان ایرانی



سعید سلطانپور

لینک تصویری 

برنامه راه حل - 5 شنبه 7 مارچ 2013- تلویزیون تن -
فرح ملکه محمد رضا شاه کسی که از هنر در پاریس فارغ التحصیل شده بود. هنر می شناخت و به ان علاقه مند بود .
در لباس پوشیدن و زیبا پوشی در رده های بالای زنان سیاستمدار دنیا بود شاید بشود تنها ژاکلین کندی از وی خوش پوشتر بود.  بهترین و گرانترین طراحان لباس ایتالیایی .
فیلم روسری ها و لباس ها
 . بر اساس گزارشات  دارایی محمد رضا شاه جز 50 نفر ثروتمندان  دنیا بودند . عاشق عطر  کریسیتین دیور . مفتون  رقص و باله  و هنرمندان غربی مانند موریس بوژار . کلکسیون نقاشی های گران دنیا
شیفته روسری ها هرمز پاریس  .


همه اینها واقعیتهایی هستند که اب از لب و لوچه دوستداران براند تازه بدروان رسیده سرایز می کند و به به و چه چه ها که چی بودیم چی شدیم . ؟ و چه شهبانوی هنرمندی را قدرش را ندانستیم .
این ها بخشی از واقعیت های ایران و خاندان محمد رضا شاه پهلوی بودندولی همه حقیقت نیست . ایا فرح برای هنر و هنرمندان ایرانی و نهادینه کردن  تلاش جدی کرد
اجازه بدهید یک کمی به عقب برگردیم برای تجدید خاطره اقای رضا پهلوی و مریدان فرقه پهلوی
4 سال قبل بود خانم  سارا پاولین    نامزد معاون ریاست جمهوری امریکا    بدلیل درز خرید لباس های وی از فروشگاه های نه چندان گران قیمت امریکایی سرو صدای جمهوری خواهان را دراورد که از پول جمهوری خواهان چرا باید  150 هزار دلار  لباس در سفرهای انتخابی در دوماه سپتامبر و اگوست  باید بخرد.  جنجال رسانه ای می شود و یک ضربه جدی به سناتور مک کین می خورد .  تازه در امریکا  بالاترین مقام کشور یعنی ریس جمهوری هم باید حساب پس بدهند .
ولی در ایران این طوری نیست . فرح پهلوی  عاشق روسری های هرمز پاریس  دانه ای 7000 دلار که تعدادشان به 1000 عدد می رسید بود .   با دست و دلبازی ا زمحل بودجه مملکتی هزینه می کند . و نه تنها کسی حق سوال ندارد که سوال کننده زبانش را از حلقومش در ساواک بیرون می اورند که چرا به خاندان سلطنتی توهین کرده ای؟
در فرانسه  دفتر سارکوزی ریس جمهور فرانسه و حامی مالی و سیاسی رضا پهلوی بدلیل اتهامات رشوه از یک میلیاردر فرانسوی مورد حمله پلیس فرانسه قرار می گیرد .  در 3 جولای 2012 .     به روایتی  دیکتاتور لیبی ، فرزندان و همراهان همگی  توسط ماموران امنیتی فرانسه و انقلابیون اعدام می شوند . به روایتی قذافی قصد داشته پولهایی را که برای انتخابات سارکوزی هزینه کرده بود فاش کند . 
البته همسران  امیر قطر و کویت و بحریمن و زنان حرمسرای پادشاه عربستان که نفت را متعلق به خودشان می دانند بدون حسابرسی خرج می کنند.   انها هم شیک پوش هستند و بهترین و گرانترین لباس ها را می خرند و می پوشند.
روسری ها ارزان ترین وسیله ای ست که فرح می خرد. فرح عاشق خرید است.
تمامی لباس های محلی توسط طراحان ایتالیایی و پارچه های فرانسوی برای فرح دوخته می شوند. نساجی در ایران قدمت 1000 ساله دارد و در فرانسه 500 ساله . انها پیشرفت ایران را در سیاست درهای باز به کالاهای غربی می دانند.
بحث من این نیست که چرا این چیزها را می خریده است . سوال من د راین است که خانم شما که  هزاران دلار خرید ادوکلن کردی نمی توانستی از کارخانه عطر دیور بخواهی باتوجه به تجارب گلاب گیران و عطر گل د ر ایران کارخانه عطر و ادکلن برای ایران درست کنند که ما الان خودمان کارخانه ادوکلن داشته باشیم
خانم فرح پهلوی شما که می دانید در فرانسه در شهری پارچه های سنتی را می بافند که کمیاب است ومتری تا 200 فرانک ارزش ان در سال 84 بود ، شما که از طرحهای بلوچی وکردی استفاده می کردی ایا بهتر نبود مدرسه طراحی در ایران راه اندازی می کردی و این طراحان که فقط برای شما با صد ها هزار دستمزد لباس طراحی و می دوختند ، شاگر د ایرانی تربیت می کردند .
همین طور در مورد روسری – تولیدات و طراحی های روسری ایرانی
شنلی که در تاجگذاری استفاده کردید طراحی و ساخت ایتالیایی ها بود . شنل جز لباس های سنتی ایرانی ها بوده است . ایا در راه گسترش و احیای این هنر قدمی برداشتید ؟

شما امدید تالار رودکی را که المانها ساخته بودند دربست در اختیار یک هنرمند نه چندان درجه اول مانند موریس بوژار گذاشتید میلیونها دلار به وی دادید که رقص محلی فولکور ایرانی را سامان بدهد.  وضعیت رقص محلی باقی مانده تحفه کار اقای بوژار هست . زیرا در هنر اصل را دست نمی زنند این اقا هم در اصل دست برد و چیزغیر بومی تحویل داد و رفت .    زیرا وی درک هنری از موسیقی فولکورایران نداشت .

 شما که جشن هنر شیراز گذاشتید و هنرمندان غربی را معرفی می کردید ایا د رمورد هنرمندان ایرانی هم این قدر همت و سخاوت داشتید . همان سالها  که شجریان جوانی بود و اهنگهای بزرگان موسیقی ایران را می خواند ایا این استادان را معرفی کردید ؟ 
مثالی بزنم تا بهتر مشخص شود . هنوز که هنوز است استادان موسیقی ایرانی از مدرسه کوچک و پر از موانع استاد  ابوالحسن صبا استاد کلنل علی نقی خان وزیر ی هست  تربیت شده اند .  شما برای هنر و هنرمندان این کشور چه  کار ریشه ای کردید ؟
در زمان رضا شاه علیرغم کارشکنی های مشیر الدوله کمال الملک مدت کوتاهی را به فرانسه رفت و درانجا رنگ و روغن را اموخت . شاگردان وی همچنان سر امد دوران هستند. کسانی مانند مرحوم استاد عباس  کاتوزیان که در سال 87  فوت کرد.  یعنی اگر کسی بخواهد کاری بکند می کند شما نخواستید و نکردید.
محمد رضا شاه از فنلاند کوزه گر برای ایران می اورد در حالیکه کوزه گران استاد بی نام در سراسر ایران به زحمت زندگی را می گذراندند .
شاه از سارگونی در شمال شرقی فرانسه تمامی ظروف و گلدانهای سفالگری دربار را می خرید در حالیکه ایران پر بود از سفالگران استاد و چیره دست .
تاج های تاجگذاری را خارجی ها ساختند یک ایرانی در کنار اینها نبود که این کارها را یاد بگیرد.
. شاه ادم هنر مندی نبود . شاید به شخص وی نیز نشود چندان در مورد عدم گسترش هنر ایراد گرفت ولی فرح فارغ التحصیل هنر بود .  و پول این مردم دستش بود برای خودش به خارجی ها پول می داد ولی برای زیر بنا شدن این صنعت ها و هنر ها  به ایرانی ها ی هنرمند پول نداد .  خارجی ها برای انها عزیزتر از هنرمندان ایرانی بودند . در یک کلام شما پول داشتید این کار را نکردید.  شما در حالی که به خارجی ها دست و دلباز بودید  و ده برابر دستمزد واقعی شان به خارجی ها که صلاحیت علمی نداشتند پول می داد . ولی به ایرانی ها  نمی دادید .
 در یک کلام شما قرتی بازی راه می انداختید .
و اما خیانت بزرگ تر
جشن های 2500  ساله  بود
فیلم 
این برنامه از سال 1340 در دستور کار دولت بود که به دلایل مختلف از جمله کمبود دلار به تعویق افتاد .
بسیاری از طراحان ایتالیایی که دوستان فرح بودند به ایران امدند و در طی سالها به بررسی لباس های سربازان دوران های مختلف پرداختند .  نکته شرم اور این است که ایرانی ها دراین مطالعات شرکت نداشتندو هیچ فیشی از این اطلاعات در دست نیست . انها علاوه بر دریافت پول ، این فیش ها را نیز با خود بردند .
یک عکس از نزدیک لباس که نوع دوخت و طراحی را نشان بدهد در دست نیست . چند دست لباس بیشتر باقی نماند که در دست جام جم افتاد .  در حالیکه  هزینه این مطالعات و طراحی ها و دوخت را ایرانی ها داده بودندو لی ملکه شاه نخواست که در ایران مدرسه ای درست کند که این هنرها و این مطالعات د ران تدریس شود و شاگردانی از ان بیرون بیایند.   اینها اگر خیانت نیست پس چه می شود بر ان نامید .  





علیرغم تمام اسرافكاريها و برنامه ريزيها و به قول معروف شكوه و جلالي كه در برگزاري جشنهاي 2500 ساله به كار گرفته شد، نتايج و پيامدهايي را كه رژيم آرزومند برآورده شدن آن بود ببار نيامد و به جاي تكريم رژيم، اعتراضات و انتقادات تمسخر آميز و نكوهش گرانه به سوي آن سرازير شد. از جمله جرج بال آمريكايي كه در مراسم تاجگذاري شاه در سال 1346 حضور داشت ضمن مقايسه آن با جشن 2500 ساله نوشت:
«پسر يك قزاق خود را پادشاه كشوري مي‌شمرد كه سالانه مردمش 250 دلار درآمد سرانه دارند ولي دم از مدرن كردن كشور خود هم مي‌زد. خيال مي‌كنم كه مراسم مشابهي در چهارسال بعد، از اين هم نامطلوب تر بود كه 120 ميليون دلار براي انجام مراسم پرشكوه تخت جمشيد خرج شد
 
عکاسان ایرانی شاگردان عکاسی هستند که ناصرالدین شاه قاجار با خود از پترزبورگ به ایران اورد . وی به ایرانی ها عکاسی یاد داد . ناصرالدین شاه دستگاه سینماگرافی را به ایران اورد زیرا به  سینما علاقه پیدا کرده بود .
رضا شاه هم که به سینما علاقه داشت . دستور داده بود سینما ارزان باشد تا همه کارگران بتوانند بروند . به روایتی تعداد سینماهای تهران از پاریس بیشتر بود یعنی اگر کسی بخواهد کاری بکند می کند و اگر کسی نخواهد نمی کند . رضا شاه یک نظامی بود و از هنر سررشته ای نداشت ولی سینما را دوست داشت و انرا گسترش داد .
و جونم براتون بگه ..فرق چینی ها با پهلوی ها در این است که انها پول دادند بهترین های هالیود را به چین بردند . پارامونت و سونی بزرگترین استودیوهای فیلم در چین هستند. به چینی ها یاد دادند . نمونه انرا دیدید المپیک چین به گفته تمامی تحلیل گران بسیار زیبا و در نوع خود بی نظیر بود. در حالی که در سال 1353 -1074 بازی های اسیایی تهران کار ساخت و ساز و اجرا  فرانسوی ها و انگلیسی ها بود . حتی کسانی که به پیشواز ورزشکاران و مقامات عالی رتبه می رفتند امریکایی هابودند .  گفتنی ها زیاد است از کجای این مصیبتی که خاندان بی هنر و پر مدعا بر سر ایران و هنرمندانش بگویم که بعداز 34 سال سقوط انان بدست توانای مردم ایران ، هنوز نگفته ها دارد.

هیچ نظری موجود نیست: