آیااحمدی نژاد از ضعف دولت کانادا در حمایت از کانادائی ها سو استفاده خواهد کرد؟1
سعید سلطانپور
ssultanpour@yahoo.com
اگر می خواهید بدانید کانادا چقدر نفوذ و اعتبار بین المللی دارد هیچ نیازی نیست که به سراسر دنیا سفر کنید و یا گزارشات محرمانه و با علنی موسسات مطالعاتی را بخوانید کافی است نگاهی به داستان درد آورچند کانادائی در زندان دیگر کشورها را بدانید تا متوجه این حقیقت تلخ شوید که متاسفانه کانادا در بین بسیاری از دولتها ( نه ملتها ) وزنه ای به حساب نمی آید و دولت هارپر را جدی نمی گیرند.
از "ویلیام سمسون "2 که در سال 2001 تا 2003 د رعربستان سعودی زیر اعدام قرار داشت تا مشارکت آر.سی. ام.پی در دستگیری و استرداد "ماهر اهرار" کانادائی سوری تبار به اتها م تروریستی به سوریه در سال 2005. از قتل زهرا کاظمی در زندان اوین در سال2003 باتهام جاسوسی و حکم اعدام حسین جلیل3 به اتهام جدائی طلبی در چین که به حبس ابد تقلیل یافته است 3. این تنها گوشه ای از واقعیت است.
جدید ترین آن مربوط به یک ایرانی کانادائی در کوبا می باشدکه ماههاست بلاتکلیف در زندان بسر می برد..ص در 15 دسامبر 2006 باتهام رشوه دادن به ماموران کوبا در خانه اش در کوبا دستگیر شد ه است . وی مدت 3 ماه در زندان انفرادی زیر شکنجه های روانی و فیزیکی قرار داشته است . نسرین باقریان همسر وی می گوید " آنها وی رابا یک شورت در یک سلول انفرادی انداختند که زندانی را یاد زندان " پاپیون " می اندازد. آنها در یک مرحله به مدت 6 روز از دادن آب به وی خوداری می کنند . همچنین چندین بار سر وی را به در آهنی می زنند تا از وی اعتراف بگیرند."
بعد از مدت 45 روز " جولیا" از کارمندان سفارت کانادا در هاوانا به زندان می آید و به( ر ) که در انفرادی بوده است می گوید تنها راه خروج از انفرادی و انتقال به بند عمومی امضا ورقه هایی است که مسولان زندان می خواهند .
بعضی از اتهامات را بپذیر بعضی را نپذیر . بعدا در دادگاه آنها را درست خواهیم کرد.
"ر"مجبور می شود که اعتراف نامه را امضاکند در حالی که که این اعتراف نامه ا به زبان اسپانیائی بوده است که وی قادر به خواندن آن نبوده است . متن انگلیسی ان را هم در اختیار وی گذاشته نشده بود و ترجمه ای ازآن به وی گفته نشده بود.
وقتی نسرین باقریان داستان گرفتاری همسرش را در ماه مه برای ما با ز گو کرد مسولان وزارت امورخارجه به وی گفته بودند که بدرفتاری در زندانهای کوبا نیست زیرا کسی از کانادائی ها در این مورد شکایتی نداشته است.
بعد از مدتی تحقیق خبر دارشدیم که بر عکس اظهارات مقامات وزارت امور خارجه کانادا یک کانادائی 72ساله اهل کبک که به اتهام فساد مالی جزئی به 6 سال زند ان محکوم شده بود علیرغم تقاضاهای مکر ر برای اعزام به بیمارستا ن برای مداوا در تاریخ 30 آکوست 2006 در زندان جان می سپرد . دولت کانادا از کوبا درخواست رسمی برای توضیح علت مرگ نخواسته است . یعنی نوعی سرپوش گذاشتن بر روی بدر فتاری در زندان با کانادائی ها .
د رمورد وضعیت زندانی با بخش کوبا ی وزارت امور خارجه تماس گرفتم که جوابی گرفته نشد .متوجه شد ند که من با نخست وزیر " هارپر " که برای یک جلسه پرسش و پاسخ با خبرنگاران اقلیت های قومی به تورنتو می امد ملاقات کرده و موضوع زندانی ایرانی کانادایئ ایرانی تبار را مطرح خواهم کرد تماس گرفتند که ما تا شب شما را در جریان تحولات پرونده قرار خواهیم داد و پرونده را پیگری خواهیم کرد .
متاسفانه بخش ایران وزارت امور خارجه کانادا هم وضعیت بهتری در پاسخ گوئی به سوالات ندارد.
تقاضا از نخست وزیر
روز 15 ژوئن 2007 در جلسه پرسش و پاسخ نخست وزیر هارپر ، با جمعی از خبر نگاران قومی در تورنتو در فرصت کوتاهی که داشتم ضمن تشکر از نخست وزیر برای کمک 2 میلیون دلاری به تاتر شهر ریچموند هیل که محل سکونت عده زیادی از ایرانیان هست از وی خواستم که در مورد زندانی ایرانی کانادائی در کوبا دخالت کند و پرونده را به مسیر قانونی بر گردانده و وی را به کانادا بازگرداند. نامه کانون حقوق بشر با جزئیات را به وی دادم . در همان محل با مسول مطبوعاتی نخست وزیر، خانم کارولین اولسون 4 صحبت کردم که قرار شد موضوع را به وی ای میل کنم که همان روز انجام دادم و البته چند روز بعد هم یک پیگیری دیگر کردم.
در تاریخ 13 جولای 2007 نامه از دفتر نخست وزیر امد که این موضوع را به پیتیر مک کی وزیر امور خارجه محول کرده است واطمینان داده شده بود که وی این موضوع را بطور جدی بررسی خواهد کرد.
در این راستا سفارت کانادا مجبور می شود که جدی تر بر خورد کند وتقاضای ملاقات می کند.زندانی هم می گوید که بر خورد کوبائی ها بهتر شده است.
در ادامه پیگیری موضوع سفری با نسرین باقریان در اواخر ماه مه به اتاوا کردیم و با خانم نانسی مسول بخش کوبای وزارت امورخارجه دیدار داشتیم . نانسی گفت ما مجاز نیستیم با خبرنگار ان صحبت کنیم . ولی بطور مفصل با نسرین باقریان گفتگو کرد. و از ان تاریخ مرتبا در تماس هست .
شواهد از بهبود وضعیت زندانی در کوبا خبر می داد تا اینکه در اواخر ماه جولای درست دو روز قبل از اینکه سفارت کانادا با ر ملافات کند کوبا به سفارت کانادا خبر می دهد که شهروندی کانادایئ وی را به رسمیت نمی شناسد و و ی راتبعه جمهوری اسلامی می داند . این د ر حالی است که از یک طرف( ص ) مدت طولانی با پاسپورت کانادائی در کوبا اقامت داشته است و از سوی دیگر کانادا شریک چهارم تجاری با کوبا هست و کانادائی ها از منابع اصلی درآمد توریستی برای کوبادر غیاب آمریکا به شما ر می آیند بنابر این نقش کانادا مهم هست .
در این بین سفیر جمهوری اسلامی در هاوانا در یک اقدام کم سابقه با مسولان دادستانی نظامی کوبا ملاقات کرده و رسما تقاضای تحویل ( ص.ر ) را می کند . بر اساس توافقنامه بین کوبا و دولت جمهوری اسلامی ایران هیچ زندانی ایرانی در کوبا در زندان نمی ماند وظرف 10 روز تحویل ایران می شود.
یکی از مسولان کوبائی پرونده از طریق واسطه خواهان دریافت 80 هزار دلار رشوه در کشور های کوچک (
Off Shore
شده است . .
نسرین باقریان می گوید اتهام همسر وی رشوه دادن است حالا حتی اگر بتوانیم چنین مبلغی را تهیه کنیم که برایمان مقدور نیست چه تضمینی هست که پرونده وی سنگین تر نشود. وقتی نسرین باقریان این موضوع را با وزارت امور خارجه کانادا مطرح می کند ، مسول پرونده می گوید این موضوع تازه ای نیست و انعام تلقی می شود.
از سوی دیگر طبق قانون در کوبا، وکیل مدافع بایستی از طرف دولت انتخاب شود . وکیل متهم ، خانواده رفیع پو ر را به سکوت برای حل شدن مسئله دعوت می کند. مقامات وزارت امور خارجه کانادا بشدت از اینکه کوبا به آنا ن پاسخ نمی دهد ناراحت هستند. آنان می گویند در مواقعی مانند گردباد هفته ها می گذرد تا دولت کوبا اطلاعی در مورد وضعیت کانادائی هابدهد . در 7 نوامبر مجد دا تقاضای کانادا برا ی ملاقات با زندانی رد شد . کانادا از دولت کوبا به روز کردن موقعیت زندانی را کرده است که قانونا بایستی تا اخر روز به کانادا پاسخ دهند .
نسرین باقریان در تاریخ 25 اکتبر 2007 د رسی.بی سی تورنتو با دایان فنلی وزیر مهاجرت گفتگو کرد که و ی قول داد ه بود موضوع همسر وی را دنبال کند که پاسخی نیامده است.
تقاضا از رهبر حزب ان.دی. پی
در 20 جولای 2007 در پرسش و پاسخ با جک لیتون ، رهبر حزب نیو دمکرات کانادا در مورد پرونده زندانی ایرانی کانادائی و ضعف دولت کانادا د ر حمایت از شهروند کانادائی را مطرح کردم. وی قول داد که به خانواده وی کمک کند و در این رابطه کریس بال5 مسول دفترش در تورنتو را مسول پیگیر ی کرد. چندین نامه و تلفن به وی بعد از 120 روز هیچ جوابی در پی نداشت. د رنامه ای در تاریخ 10 سپتامبر از عدم پیگیری لیتون د رمورد ایرانی کانادائی و نیز عدم بر خورد وی در مورد محدودیت ویزا در سفارت کاناد ا در تهران انتقاد کردم که پاسخی هرگز داده نشد. هرچند در مهمانی عید فطر وی معذرت خواهی کرد که گرفتار بوده است و جیزی دریافت نکرده است . البته د راین مورد نیز با مسول حقوق بشر حزب در اتاوا ،"وینه مارستون6"" _نماینده هامیلتون- در 9 آگوست در تظاهرات برای آزادی رهبر ان اتحادیه شرکت واحد در کویئنز پارک هم در خواست کمک کرده بودم .
تقاضا از رهبر حزب لیبرال
در تاریخ 14 اکتبر 2007 زمانی که استقان دیان رهبر حزب لیبرال د رتورنتو در جلسه پرسش و پاسخ حضور بهم رسانده بود موضوع پرونده زندانی را به اطلاع خانم" سارا بین"7 مسول مطبوعاتی وی مطرح کردم که گفت بر ای وی مدارک را ارسال کنم که کردم . در پیگیری های بعدی" سارا" گفت که دنبال نماینده ای که مخصوص این پرونده باشد می باشد.
روز بعد از ارسال گزارش من در مورد عدم اقدام رهبران سیاسی کانادا در حمایت از شهروندان کانادا ، سارا در ای میلی منتقد سیاست خارجی حزب آقای مک تی گو8 را معرفی کرد ( بعد ا ز 30 روز) این در حالی بود که د ر مراسم پیروزی کاتلین وینه ، وزیر آموزش و پرورش انتاریو ،در 9 اکتبر 2007 با جان گاد فری 9 نماینده دان ولی غربی گفتگوی کوتاهی داشتم که وی گفت د رزمنیه سیاست خارجی وی تخصص ندارد ولی مایل است که کمک کند.
درمهمانی عید فطردر 21 اکتبر با بوریس رزئنسکی10- نماینده اتوبیکوک مرکزی- د راین مورد گفتگو کردم . بعد ا هم با دفتر برایان ویلفرت نماینده ریچموند هیل تماس گرفتم که قرار شده است پاسخی در این زمنیه بدهد. در ضمن یاسمن راتنسی11 قبلا توسطنسرین باقریان مطلع شده و تقاضای کمک کرده بودند که بی جواب مانده بود.
لوی تملوفسگی 12تنها نماینده ای که در ای میلش مرا به
روین کوتلر 13 منتقد حقوق بشر حزب ارجاع داد که با دفتر وی د رمونترال صحبت کردم و پاسخی دریافت نشده است .
در همین زمان خبری دیگر بدستم رسید که ارتباط بین کانادا ، کوبا و ایران بر قرار میکند..
ه
تعویض سفرای ایران و کانادا ؛ زهرا کاظمی و ارتباط کوبائی
یک مقام مشاور در جمهوری اسلامی که برای بهبود روابط ایران و کانادا در اواخر اکتبر به کانادا امده بود می گفت در عین حالی که دولت احمد ی نژاد برای روابط با کانادا اهمیت ویژه قائل است ولی با توجه به اینکه دولت کانادا استوار نامه " علیرضا نوبری " به عنوان سفیر نپذیرفته است جمهور ی اسلامی هم استوار نامه سفیر کانادا در تهران را که مدتی است در تهران بسر می برد تایید نکرده است.
د رپاسخ به اینکه با توجه به قتل زهرا کاظمی در زندان بر قراری ارتباط سخت خواهد بود .
مقام مشاور گفت " جمهوری اسلامی در مورد نحوه قتل وی بد عمل کرد ولی کانادا هم بر خورد ش سیاسی است کانادائی های دیگری در دنیا منجمله مصر کشته شدند ولی کاناداموضعی نگرفته است. وی ادامه داد ما می دانیم که هارپر زیر فشار کاخ سفید برای عادی نشدن روابط ایران و کانادا هستیم ولی اگر هارپر بخواهد به این بازیها ادامه بدهد ما هیچ مشکلی برای اخراج سفیر کانادا با اولین پرواز از ایران نداریم.
بنظر من با توجه به پیگیری دولت احمدی نژاد در مورد زندانی در کوبا می توان گفت که اگر آنها بتوانند رفیع پور را به ایران بر گردانند و از آنجا به کانادا بفرستند زیرا بر اساس قوانین جمهوری اسلامی جرمی مرتکب نشده است در ان صورت یک برنامه تبلیغاتی در مورد بی اعتنانی کانادا در مورد سرنوشت کانادائی در دیگر کشورها اجرا خواهد کرد و دولت هارپر را زیر فشار خواهند گذاشت.
از سوی دیگر باید در نظر داشت که با توجه به اوضاع نه چندان خوب د رافغاستان دولت هارپر بایستی جمهوری اسلامی را در کنا ر خود داشته باشد و یا حداقل باعث نا خشنود ی انها نشود.
کانادا باید برای ارزشها و اصول بایستد
در روز 11 نوامبر روز
D-Day
یعنی روزی که هزاران زن و مرد کانادائی یاد سربازانی را که در جنگ جهانی اول و دوم برای آزادی و دموکراسی جنگیدند و جانشان را علیه فاشیسم دادند گرامی می دارند نامه ای به هارپر نخست وزیر نوشتم که 150 روز از با خبر شدن شما از وضعیت یک زندانی کانادائی به عنوان یک رئیس دولت می گذرد و موقعیت زندانی نه تنها بهتر نشده است که بدتر شده است . نزدیک یک سال است که مقامات دادستانی نظامی کوبا ادعا میکنند که پرونده هنوز تکمیل نشده است .
دولت کانادا وظیفه دارد که برخورد جدی تر و پیگیر تری در حمایت از کانادائی در دیگر کشور ها بکند . در عین حالی که بایستی به استقلال کشورها احترام گذاشت و کانادائی ها هم بایستی قوانین کشورهائی را که به آن سفر می کنند احترام بگذارند ولی نباید درمورد نقض حقوق بشر دوگانه رفتا رکرد. در چین از نقض حقوق بشر سخن گفت ولی در کلمبیا سکوت کرد.
بازنگری در سیاست خارجی کانادا
ضعف دولت کانادا درزمینه سیاست خارجی اعتبار کانادا در پاسداری از صلح را خدشه دار می کند . برای اعاده اعتماد مردم به دولت در زمینه سیاست خارجی ، نیاز به یک بازنگری اساسی و ساختاری هست.
کانادا تا کنون نتوانسته استفاده بهینه از نعمت چندین ملیتی در کانادا را بکند که این امکان را برای نقش جدی و اساسی کانادادر ایجاد جهانی نوین بر مبنای صلح جهانی و ارزشهای انسانی و کمک به مردم در برقراری دموکراسی و حقوق بشردر داخل آن کشورها بوجود خواهد آورد.
کانادا می تواند نقش در جه اولی در حل بحران های جهان از خاورمیانه تا تامیل ها د رسری لانکا داشته باشد . متاسفانه هر روزه نقش مستقل کانادا کمتر می شود و به پیروی کورکورانه ازآمریکا در افغانستان و خاورمیانه بدل شده است. زا انجا که کانادا کمتر انگیزه های سیاسی و اقتصادی استثمار گرانه صرف در کشورها داشته است از این نظر اعتباری بین مردم ( نه دولتها ) دارد.
البته تعویض وزاری امورخارجه جوان و کم تجربه و نبودن وزرای با مد ت طولانی بر سر کار به اعتبار جهانی کانادا در بین دولتها لطمه می زند. آنها به این وزرا اطمینان نخواهند کرد.
البته نیاز به نیروی تازه نفس و مسول در وزارت امور خارجه کانادا هست که آینده بهتری را برای کانادا تضمین کند. با احترام به کسانی که در وزارت امور خارجه با جدیت کار میکنند د رپاسخ به سردرگمی در سیاست خارجی کانادا بقول یک منبع د روزارت امور خارجه به من گفت که بیشتر وقت کارمندان در کافه تریای ورازتخانه و قهوه خوردن صرف می شود تا تمر کز روی کار.
شنیده های ما از کار سفارتخانه د رتهران و برخی از کشورها از عدم کار آیی این وزرات خانه خبر می دهد .
و از همه مهمتر ، برای تغییر در سیاست خارجی کانادا ، صدای اقلیت های قومی بایستی در اتاوا شنیده شود .
آیا کسی ا زسیاستمداران کانادائی هست که به خاطر ارزشها ی کانادائی بر اساس حقوق بشری به زندانی و خانواده آنان کمک کند.
توضیحات و منابع:
1.
متن انگلیسی این مطلب به نخست وزیر و رهبران احزاب به انگلیسی نوشته است در وب لاگ
www.politicofcanada.blogspot.com
2. William Sampson
وی به اتهام بمب گذاری یک ماشین و قتل یک انگلیسی دیگر در جریان اختلاف بر سر فروش قاچاق مشروبات الکی به مرگ گردن زدن محکوم شدند که سرانجام مورد عفو قرار گرفتند. وی همیشه معتقد بود که بیگناه هست و زیر شکنجه اعتراف کرده است .د رحقیقـت آزادی وی مدیون تلاشهای انگلیس برای آزادی پنج انگلیسی هم پرونده ای سیمسون بود. روایتی است که انگلیس حاضر به عقد قرارداد چند میلیارد دلاری اسلحه با عربستان شد. در اعتراض به سخنان سیمسون بعد از آزادی شاهزاده عبدالله _پادشاه فعلی عربستان _ از سفر برای افتتاح سفارت عربستان در اتاوا خودداری کرد.
دادگاه در کانادا و هم در انگلیس درخواست غرامت از عربستان را رد کردند.
در 6 نوامبر 2003 ، ویلیام سیمسون که در کمیته مشترک مجلس صحبت می کرد گفت از وزارت امورخارجه کانادا بشدت انتقاد کرد و گفت که دولتمردان کانادا هیچ حمایتی از وی نکردند. در حالیکه وی از مردم کانادا برای حمایتشان تشکر کرد و از دولت خواست که کمسیون حقیقت یاب تشکیل شود .Department, saying officials.
http://www.cbc.ca/news/background/sampson/
3. Huseyin Celil
حسین جلیل در 26 مارس 2006هنگامی که در ازبکستان برای دیدار اقوام خود از کانادا رفته بود دستگیر و به چین مسترد شد . وی ماهها زیر اعدام بود بود. سازمان عفوبین الملل در گزارش 10 آکوست 2006 خوداز دولت کانادا خواسته است که در بالاترین سطح دخالت کند .
4. Carolyn Stewart-Olsen, press Secretary of Harper
5. Chris Ball, constituency assistant to Jack Layton
6. Wyene Marston, Hamilton East-Stoney Creek MP
7.Sara Bain, Press Secretary for Stephan Dion
8. Mc Teague Scarborough MP
9. John Godfrey, MP for Don valley W.
10.Boris Wrzesnewsky, MP for Etobicoke Centre
11.Yasmin Ratansi , MP for Don valley E.
12.. Lui Temelkovski, MP for Oak Ridges-Markham
13. Irwin Cotler, MP for Mount Roya
full text in Persian
http://bayanupload.blogspot.com/
English Version:http://politicofcanada.blogspot.com/2007/11/is-ahmadi-nezhd-going-to-checkmate-with.html
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر