مصاحبه با فرانک کلیس – نماینده مجلس انتاریو از منطقه " آرورا " و " نیو مارکت "
سعید سلطا نپور
با خانم کریستینا بی سانزنماینده لیرال ها از طریق دو ای میل تقاضای مصاحبه کرد ه بودم که روز دوشنبه بعدازظهر ساعت 6 از دفتر ایشان تماس گرفته شد و قرار مصاحبه ای برای 5 شنبه هفته اینده ، گذاشته شد.
با نماینده ان دی پی ، رابین را د لا ، روز جمعه تماس تلفنی گرفتم و در مورد پوشش انتخابات برا ی همه احزاب در سلام تورنتو گفتم . قرار شد که خبربدهد که تا کنون خبری نشده است . راد لا بر اساس وب سایت وی ، کشیش یونایتد چرچ هست و هیچ عکس و یا سابقه بیشتری از این نامزد انتخاباتی که شانسی برای برنده شد ن در حوزه ای که از بعد از جنک جهانی دوم در اختیار محافظه کاران بوده است ، راداشته باشد.
فرانک کلیس یکی از سیاستمداران با سابقه حزب محافظه کار هست که از سال 1994 تا 1997 نماینده یورک – مکنزی بود . در سال 1997 با تغییرات حوزه ها از منطفه اوک ریجز که ریچموند هیل بخشی از ان قرا رداشت ، به مجلس راه یافت و تا سال 2007 ،نماینده حوزه بود. در سال 2007 . با تغییرات حوزه ها ی انتخابی و جدا شدن ریچموند هیل از " اوک ریجز" ، فرانک کلیس به حوزه آرورا و نیو مارکت رفت تا بجای لیندا استروناک نامزد انتخابات انتاریو شود. حوزه ریچموندهیل برا ی اولین بار در 2007 به طور مستقل نماینده ای در نظر گرفته شد که رضا مریدی ، از حزب لیبرال ، راهی مجلس شد .
در 2007 فرانک کلیس در برابر رقیب لیبرال خود کریستینا بی سانز با 1800 رای بیشتر به مجلس راه یافت . کلیس وزیر گردشگری و بعدا وزیر حمل ونقل در کابینه مایک هریس بود . ارورا با 92 هزار درامد سرانه خانواده یکی از بالاترین رده ها ی کانادا قرار دارد. آرورا به دلیل حضور فرانک استروناک آلمانی تبار صاحب کمپانی " مگنا " بزرگترین کارخانه تولیدات قطعات یدکی کانادا ، مشهور می باشد که تا چند سال گذشته اجازه تشکیل اتحادیه کارگری را نمی داد. یکی از شرایط پذیرفته شدن اتحادیه هم ، نداشتن حق اعتصاب بود. مایک هریس نخست وزیر سابق محافظه کار انتاریو از اعضا ی هیت مدیره مگنا هست .
. پارک اختصاصی مگنا ، در سیزده بدرهای سال ها ی اخیر ، محل بسیاری از ایرانی تبارها هست که سنت خود را گرامی می دارند. سال گذشته لیندا استرونا ک در حال قدم زدن ، سلامی هم به فارسی گفت که حس خوبی را در ادم ایجاد می کند .
چند سال اخیر ایرانی تبارهای زیادی به ارورا و نیو مارکت مهاجرت کرده اند و درصد کمی را در ان منطقه تشکیل می دهند. حضور دانش اموزانی که فارسی صحبت می کنند در جلوی مدارس ، این حضور را هر روزه پررنگ تر می کند.
روز دوشنبه 10 سپتامبر ساعت 10 صبح همراه با هادی ( دوربین ) ،در دفتر کلیس درارورا مصاحبه ای انجام دادیم که حاصل انرا می خوانید.
سعید سلطانپور : به عنوان یک سیاستمدار با سابقه ، انتخابات 6 ،اکتبر را چگونه می بییند ؟
فرانک کلیس : منتظر نتبجه هستم. یک انتخابات رقابتی نزدیکی هست . هیچ چیز تضمین شده وجودندارد، اما انتخابات مهمی است زیرا آینده انتاریو را رقم خواهد زد.
سعید : چه تفاوتی بین ریچموند هیل و ارورا می بینید ؟
فرانک کلیس : هردو منطقه ، مردم سخت تلاش می کنند که دولتی مسول که با آنها ومالیاتشان ، با احترام رفتار کند.
سعید : شما سیاستمدار با تجربه ای هستید ، نامزد رهبری حزب هم بوده اید ، از پشت پرده ها هم خبر دارید . دوره گذشته ، حزب شما بدلیل شعار غلط نتیجه را به لیبرال ها واگذار کرد این بار چه فکر می کنید ؟
فرانک کلیس : این نشان می دهد د رسیاست هیچ چیز تضمین شده ای وجود ندارد . یک موضوع می تواند ورق را برگرداند. مردم نسبت به مدارس دینی واکنش نشان دادند که بنظر من به روشنی بیان نشده بود . مردم مک گینتی را انتخاب کردند و پشییمان شدند.
سعید: روز 6 اکتبر هست که رضایت و یا نارضایتی مردم مشخص خواهد شد .
فرانک کلیس : نتیجه روشن است مک گینتی قول داده بود که مالیاتها را افزایش ندهد که داد. اچ . اس . تی را به همه چیز گسترش داد. و درکلل بدهی 270 میبلیارد بالا اورده اند و شغلها ی زیادی هم از دست رفته است .
سعید : لیبرالها می گویند اچ . اس . تی باعث ارزان شدن کالاها و ایجاد شغل بیشتر می شود. ایا شما اماری برای حرفهایتان دارید ؟
فرانک کلیس : در اگوست 2800 شغل در انتاریو از دست رفت . در ماه جولای نیز همین تعداد کار از دست رفت . در منطقه یورک . ریچموند هیل و ارورا هم تعداد زیادی هستند که بدلیل رکود اقتصادی بیکار شده اند و دنبال کار های از دست رفته هستند .
سعید : دولت شما چگونه می خواهد این شغلها را ایجاد کند ؟
فرانک کلیس :
ایجاد کار توسط دولت نمی شود و نباید هم بشود بلکه دولت با ایجاد فضا و قوانین ساده تر برای سرمایه گذاری ، این شرایط را فراهم می کند.
دولت با قوانین دست و پا گیر و هزینه های بالا نظیر ( بیمه از کار افتادگی – ورک کام پن سیشن ) مانع جدی برای سرمایه گذاری هست . همین چند روز قبل یک نفر امده بود دفتر من ، زیرا کاراگاه تولید پیراشکی گوشتی وی را بعد از 15 سال ، بازرس دولت بسته است .
سعید : حتما خلاف مقررات بهداشتی بوده است
فرانک کلیس : بله . ولی این کارآگاه کوچک هر ساله مجوز بهداشتی از واحد بهداشت منطقه ای می گرفته است . مشکل این است که بر اساس قوانین فعلی ، کارگاه این شخص بر اساس مجتمع های تولید و بسته بندی گوشت ، رفتار شده بود.
سعید : بر اسا س تجربه شخصی ام ، معتقدم کلمه " ایمنی " ، در بسیاری از جاها برای رفع مسولیت و یا هزینه سازی ، هست .. هیچ کسی حاضر نیست مسولیت مقابله با " ایمنی " را بر گردن بگیرد.
مثلا در خیابان می بینید که چند تا کارگر ، دو ردیف خیابان را بسته اند تا در پیاده رو کار کنند درحالیکه هزاران ساعت وقت مردم و بنزین تلف می شود. می شود هم رعایت ایمنی را کرد و هم رعایت دیگران را کرد. ایا فکر می کنید در مقابله پدیده " ایمنی " تغییراتی ایجاد کنید . ؟
فرانک کلیس : ما نمی خواهیم در مقرارت ایمنی ، تغییراتی بدهیم . ما همه سازمانها و ادارات دولتی را بازنگری می کنیم تامطمئن شویم همه چیز بر اساس احترام متقابل و کارا باشد . یادمان باشد کارمندان دولت توسط مالیات من و شما ، استخدام شده اند . ولی خیلی وقت است که آنها سرویسی نمی دهند .انگار مردم برای دولت کار می کنند.
سعید : فکر می کنم کمتر کسی را در دنیا پید ا کنیم که با پرداخت مالیات و درست خرج نشدن آن ، مشکل نداشته باشد . کاهش مالیاتها عنوان جذابی هست ولی این کاهش ها باعث قطع و یا کاهش خدمات عمومی نخواهد شد . خدماتی که هزاران انتاریویی منجمله کامیونیتی ایرانی به آن نیاز دارد ؟
فرانک کلیس : می دانم . من هم یک مهاجر هستم . ( فرانک وقتی 5 ساله بود از آلمان به همراه خانواده اش به کانادا مهاجرت کرده است ) . مادرم انتاریو رابرای اقامت انتخاب کرد آنها سخت کار کردند تا زندگی بهتری را بسازند . کسی از پرداختن مالیات ناراحت نیست اگر با این پولها ، مانند پول خودشان رفتار شود.
ماجیزی را قطع نخواهیم کرد. 6.1 میلیارد دلار در بهداشت سرمایه گذاری بیشتر ی در 4 سال خواهیم داشت .
سعید : از دوران مایک هریس و کاهش سرویس ها ، خاطره های خوبی بیاد نماند ه است . نارضایتی زیادی از ان دوران در اقشار مختلف مردم می بینیم . حزب شما ورهبر تان ، چه تفاوتی با حزب و رهبر ان سالها دارید ؟
فرانک کلیس : 8 سال از ان دوران گذشته است . تیم هوداک کسی است که سخت کار می کند و به خدمات دولتی معتقد است ولی می گوید باید درست انجام شود. دختر بسیار مریضی دارد که در بیمارستان بستری بود بنابراین نیاز به بهداشت همگانی را به عنوان پدر احساس می کند.
23 نخست وزیر و 106 سال طول کشید تا 125 میلیارد دلار بدهی انتاریو بالا بیاید در حالیکه تنها 8 سال طول کشید ه است که این بدهی در زمان لیبرال ها دو برابر شود. در یونان که بهداشت عمومی هم ندارد بدلیل همین هزینه ها هست که ورشکسته شده اند . هیج مهاجری که سخت کار می کند راضی نیست که مالیاتش ، ریخت و پاش شود.
سعید : با توجه به تجربه شخصی فکر می کنم هزینه ساخت بخش اضافی بیمارستان یورک در میجرمکنزی ، 60 میلیون دلار و چند سال طول کشید در حالیکه اگر مناقصه ها آزاد باشد و در انحصار 5 تا شرکت بزرگ انتاریو نباشد ، هزینه ها خیلی کمتر و سریع تر خواهد بود.
فرانک کلیس
خوشحالم که این سوال را کردی. بسیاری از کمپانی ها ی کوچک ساختمانی بدلیل مقررات سخت ، امکان شرکت در این مناقصه ها را ندارند . از سوی دیگر لیبرال ها ، پروژه ها را به صورت مجموعه عرضه می کنند که امکان شرکت شرکتهای میانی هم وجود نخواهد داشت. به همین دلیل شرکتهای اسپانیایی و فرانسوی برنده این مناقصه ها می شوند . و آنها هم زیر قیمت به شرکتهای انتاریو واگذار میکنند.
در مورد تولید برق هم باید بگویم بدون اینکه مناقصه بین المللی باشد ، با سامسونگ قرارداد 7 میلیارد دلاری امضا شده است . شرکتهای انتاریو هم امکان شرکت در این مناقصه را نیافتند.
ما مراحل مناقصه را ازاد می گذاریم که همه بتوانند دران شرکت کنند و رقم کمتر ، برنده خواهدشد.
سعید : یور ک بزرگترین منطقه کانادا بوده است و در 10 سال آینده ، یک میلیون نفر به جمعیت آن اضافه می شود . جمعیت زیادی از ایرانی ها در این منطقه سکونت کرده اند . جاده ها و سیستم حمل و نقل ، مانند 400 و 404توانایی کشش جمعیت را ندارد . ایا برنامه ای دارید ؟
فرانک کلیس : بدلیل سیستم بد حمل و نقل و جاده هست . ما این را تغییر می دهیم. ترافیک هم کیفیت زندگی را پایین می اورد و هم شرکتها را از سرمایه گذاری بدلیل هزینه بری آن ، منع می کند. چرا باید صندوق های بازنشستگی معلمان در فرانسه و انگلیس ، سهام بخرند در حالیکه می شود در ترانزیت انتاریو طرح های سود اور ایجادکرد.
سعید :
کاتلین وینه ( وزیر حمل و نقل – لیبرال ) گفت سابوی یانگ تا ریچموند هیل در سال 2015 اجرایی خواهد شد . بسیاری از ایرانی تبار در این راهرو ، کار و زندگی می کنند . هم از نظر محیط زیست وهم مالی برای ما داشتن سابوی بسیا ر مهم است
فرانک کلیس : این سابوی باید ساخته شود
سعید : در صورت برنده شدن ، شما وزیر حمل و نقل می شوید ، باید از شما در مورد اجرایی شدن این پروژه پرسید ؟
فرانک کلیس : نخست وزیر ، وزرا را انتخاب می کند. من با تیم هوداک و دیگران در مورد داشتن سیستم " گو " برای اخر هفته ها هم صحبت کرده ام . برای رفتن به تورنتو ف بودن سرویس دائمی مهم است .
سعید : 40 تا ایرانی تبار ، سالانه یک میلیارد دلار در انتاریو ، درامد تولید می کنند. بزرگترین ساختمان سازی در بخش خصوصی در انتاریو در حال حاضر در 7171 یانگ راه اندازی شده است . پروژه بزرگ دیگری در یانک و 16 در پاییز شروع به کار خواهد کرد. بسیاری از ایرانی تبار ، استادان و کادر علمی موسسات اموزش عالی هستند و دانشجویان بسیاری ایرانی هستند . با توجه به توزیع ثروت و علم به انتاریو و کانادا که باعث خوشحالی ما هست ، مشکلات جدی در کاریابی مخصوصا نیروهای متخصیی که از ایران مهاجرت می کنند ، داریم . چگونه دولت شما ، امکانات برای استفاده بهنیه از این نیروها ، فراهم می کند. ؟
فرانک کلیس :
در مورد کامیونیتی ایرانی باید بگویم که من سابقه اشنایی با ایرانی ها یی را داشته ام که در بخش خصوصی فعال بوده اند . متشکر انها هستم زیرا ایرانیها با تلاششان ، محل بهتری برای زندگی ساخته اند . در مورد مهاجرین متخصص باید بگویم که اولا سیستم مهاجرت ما اشکال دارد وقتی بر اساس تخصص امتیاز دهی می کند این را به فرد القا می کند که می تواند در زمان ورود به کانادا در حوزه کار ی خودش ،کار پیدا کند . در حالیکه باید با کمک انجمن های حرفه ای نظیر مهندسان و پزشکان ، شرایط و اطلاعات لازم و واحدهای لازم برای تطابق استانداردها ی کانادا ، برای مهاجرین در کشور خودشان در زمانی که منتظر ویزا هستند و سر کار خودشان هم هستند ، فراهم شود تا از مشکلات بسیاری چلو گیری کند .
از سو ی دیگر بسیاری از قوانین ف توسط انجمن های حرفه ای تدوین شده است و نه دولت . دولت نمی تواند این قوانین را لغو کند و لی می تواند از این موسسات بخواهد که موانع را برطرف کنند.
سعید : علت مخالفت حزب شما با طرح لیبرالها بر ای استخدام نیروهای متخصص و 10 هزار معافیت مالیاتی ، چیست . رهبر شما با استفاده از لغت " کارگران خارجی " سوالاتی را برانگیخت. د رعمل کسی که 5 سال
د رکانادا مهاجر باشد ، شرایط شهروندی را هم دارد .
فرانک کلیس : در حالیکه هزاران نفر بیکار هستند ، این امتیاز برای همه باید باشد نه افراد بخصوص . حزب ما معتقد است که می توان وام داد تا نیروهای متخصص اموزش برای کار پیدا کنند. از سوی دیگر ، این پیشنهاد یک بازی برای جلب رای مهاجران هست .
سعید : پیام شما به کامیونیتی ایرانی کانادایی چیست ؟
فرانک کلیس : پیام من مانند دیگر افراد انتاریو هست . ما بالاترین رقم مالیات را داریم . ما تا حقوق های 75 هزار دلار ، 5 % مالیات را کمتر خواهیم کرد. مالیات اچ . اس .تی برق و گاز خانه را نیز کم خواهیم کرد. زمان برای تغییر فرارسیده است .
سعید : با تشکر از وقت شما و با اروزی خدمت به حوزه انتخابیه خود و انتاریو
فرانک کلیس : با تشکر از شما. خیلی مهم است که کامیونیتی شما ، با همه نظرات اشنا شود.